Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-29@04:09:09 GMT

معضلات دوجنسيتي‌ها در جامعه ايراني

تاریخ انتشار: ۷ اسفند ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۴۰۹۹۵۵

معضلات دوجنسيتي‌ها در جامعه ايراني

خبرگزاري آريا - روزنامه قانون: آن‌ها نه بيمارند و نه اختلال جنسيتي دارند، بلكه مانند تمام مردان و زناني که در اين دنيا پا گذاشته‌اند داراي هويت جنسيتي هستند اما شايد در گذشته کمتر کسي اين را مي فهميد. شايد مجبور بودند هويت‌شان را حتي در خلوت و پيش خودشان ناديده بگيرند و با همان جنسيتي که وقت تولد آن‌ها را با آن ناميدند، زندگي کنند اما علم ژنتيک هويت جنسيتي آن‌ها را تاييد مي کند و مي‌گويد دوجنسيتي هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فرزانه ارسطو، زني که تا سال‌هاي سال با هويت زنانه در زندگي شخصي و در سالن هاي تئاتر ايران نقش هاي زنانه را بازي مي‌کرد، دوجنسيتي بود اما مدت‌ها طول کشيد تا بر اين ماجرا آگاه شود و سرانجام در 41 سالگي بعد از ازدواجي ناموفق تصميم مي گيرد تا عمل تغيير جنسيت را انجام دهد.
او با اين کار حداقل به هويت جنسي اي که سال ها در جست‌وجويش بود، رسيد. او بارها در صحبت‌هايش گفته است:« براي من مهم اين است که انسانم. با اين ديدگاه است که مي‌توانم با جامعه درست برخورد کنم؛ اما وقتي به عنوان يک ترنس خودم را جدا از ديگران ببينم و اگزجره (بزرگنمايي بيش از حد) هويت جنسي‌ام را نشان دهم، جامعه نسبت به من حالت دافعه نشان مي‌دهد». در ايران برخلاف بسياري از كشورها تغيير جنسيت مجاز است. فريدون ملک‌آرا، اولين زني بود که براي انجام عمل تغيير جنسيت در سال 1364 نزد امام خميني(ره) رفت و او براي انجام اين عمل کمک خواست.

فريدون مُلک‌آرا (مريم خاتون پور مُلک‌آرا)
امام خميني(ره) نيز پس از تاييد پزشکان متخصص مورد اعتمادش به او اجازه چنين کاري را داد. از آن پس مساله تغيير جنسيت از نظر فقهي در ايران آسان شد اما هنوز هم مشکلاتي براي زندگي طبيعي آن‌ها در جامعه وجود دارد. ما بايد حضور آن‌ها را در کنار هويت هاي جنسي مرد يا زن بپذيريم و به آن‌ها حق زندگي در جامعه را بدهيم. در تاريخ 21 تير سال 94 ،حبيب ا...مسعودي فريد، معاون اجتماعي سازمان بهزيستي در مورد حمايت از دوجنسيتي‌ها از تدوين لايحه‌اي در وزارت رفاه براي حمايت از حقوق ترنس‌ها يا (دوجنسيتي‌ها) خبر داده بود. قرار بود اين لايحه بعد از اصلاحات نهايي از سوي دولت به مجلس برود اما حالا که نزديک به سه سال از صحبت هاي او مي‌گذرد، هنوز مجلس تصميمي براي اين لايحه نگرفته يا اينکه اصلا لايحه به مجلس نرفته است.
يک نفر از 50 هزار نفر تمايل به تغيير جنسيت دارد
حال بعد از مدت ها دوباره توجه مسئولان به حل مشکلات دوجنسيتي ها در کشور جلب شده است. در اين راستا ديروز مسعودي فريد بعد از مدت‌ها درباره چگونگي پرداخت کمک هزينه عمل جراحي به دوجنسيتي ها خبر داد. به گزارش ايسنا معاون امور اجتماعي سازمان بهزيستي کشور، ضمن بيان اينکه متقاضيان عمل‌هاي جراحي‌ تغيير جنسيت چندان زياد نيستند، گفت:« سالانه از ميان هر 50 هزار تولد، يک نفر تمايل دارد جنسيت «زن» داشته باشد که اين ميزان در ميان زناني که تمايل دارند جنسيت آن‌ها به «مرد» تغيير کند، بسيار کمتر، از بين هر 70 تا 100 هزار تولد، يک نفر است. بنابراين از بين يک ميليون و 500 هزار تولد در سال، 22 تا 23 نفر تمايل به تغيير جنسيت دارند».
معاون امور اجتماعي سازمان بهزيستي کشور تعداد افراد داراي هويت دوجنسيتي که سالانه براي دريافت کمک‌هاي مالي به سازمان بهزيستي مراجعه مي‌کنند، بين 50 تا 60 نفر اعلام کرد و گفت: «سازمان بهزيستي به اين افراد حداکثر سه تا پنج ميليون تومان براي انجام عمل جراحي به متقاضياني که پرونده آنها تاييد شده است، کمک مالي پرداخت مي‌کند». مسعودي فريد از مراجعه سه هزار نفر داراي هويت دوجنسيتي در 10 تا 15 سال گذشته به بهريستي براي دريافت کمک هاي مالي خبر داد و در ادامه صحبت‌هايش تعداد اين افراد را سالانه 50 تا 60 نفر اعلام کرد. البته طبق گفته‌هاي او، سالانه 50 تا 70 نفر به اين سازمان مراجعه مي کنند تا براي عمل‌هاي‌شان از اين سازمان کمک مالي بگيرند. البته معاون امور اجتماعي سازمان بهزيستي در صحبت هايش گفته که انجام اين عمل‌هاي جراحي در بسياري از کشورهاي دنيا چندان متداول نيست.

فرزانه ارسطو (سامان ارسطو)
او درباره دليل اين موضوع هم گفته که چون بيشتر اين افراد از نظر روحي و رواني دچار تمايلات جنسيتي مي شوند و جراحان نيز تمايلي براي وارد شدن به عمل جراحي اين افراد ندارند. مسعودي‌فريد، هزينه انجام عمل هاي جراحي دوجنسيتي ها را بسيار بالا اعلام کرد و گفت:« بيمه تنها بخشي از هزينه اين عمل ها را به عهده مي گيرد». او در ادامه گفت:« در بسياري از کشورها اين عمل ها را انجام نمي دهند چون ممکن است بعضي از افراد بعد از عمل جراحي از ظاهرشان راضي نباشند». البته بخش زيادي ازعمل‌هاي جراحي براي تغيير جنست عمل زيبايي محسوب مي شود و بيمه آن را قبول نمي کند. مسعودي فريد هم به اين موضوع اشاره مي کند و مي گويد: بيمه تنها هزينه عمل هايي را مي دهد که خارج از عمل‌هاي زيبايي باشد.
او همچنين اشاره مي‌کند که افراد بايد هر چه زودتر به هويت جنسي خود آگاه شوند و براي درمان اقدام کنند چون اين عمل ها بسيار راحت تر انجام مي شود و نتيجه بهتري گرفته مي‌شود اما هر چه بيشتر طول بکشد، مشکل مزمن تر مي شود و اقدام هاي پزشکي و روان‌پزشکي کارايي کمتري خواهد داشت. معاون سازمان بهزيستي کشور، شرط ارائه خدمات بهزيستي به کساني که مي‌خواهند از خدمات اين سازمان استفاده کنند ، رفتن به پزشکي قانوني مي داند. او مي گويد:« اين يک اختلال است و کساني که مراحل پزشکي و پزشکي قانوني را انجام داده و اختلال آن‌ها تاييد و مشخص شده باشد و معلوم شود که مشکل آن‌ها با جلسات روانکاوي قابل درمان نيست و نيازمند تغيير جنسيت هستند، مشمول اين حمايت ها مي شوند». او بهترين اقدام براي شناسايي هويت جنسيتي را در سنين دوران مدرسه عنوان مي کند و مي گويد در آن سن با مداخلات روان‌شناختي مي شود اين افراد را درمان کرد.
دوجنسيتي‌ها بايد شرعي و قانوني براي عمل اقدام کنند
چندي پيش نيز دکتر احمد شجاعي، رييس سازمان پزشکي‌قانوني کشور در گفت و گو با شرق درباره مراحلي که دوجنسيتي ها در پزشکي قانوني براي گرفتن مجوز عمل هاي جراحي شان بايد انجام دهند، گفت:« بالاخره ساختمان بدن يک انسان، ممکن است ظاهرش مرد باشد، ولي تمايلات ذاتي‌اش زنانه باشد يا برعکس. در اينجا (پزشکي قانوني) هم شرعا و هم قانونا اين اجازه داده شده که اگر پزشک تشخيص بدهد، مي‌توان عمل تغيير جنسيت را انجام داد». شجاعي درباره نحوه تشخيص فوريت عمل براي دوجنسيتي‌هايي که بايد هر چه زودتر عمل‌هاي‌شان انجام شود در اين سازمان گفت: «در ابتدا اين افراد به وسيله روان‌پزشک ما معاينه مي‌شوند و البته در اين معاينات خيلي سخت مي‌گيريم. آنجاکه درواقع تشخيص دادند که اين دوجنسيتي بايد تغيير جنسيت بدهد، اين کار را انجام مي‌دهند؛
چون انجام‌ ندادن عمل مفسده به دنبال دارد. کسي که فرضا ظاهرش مردانه است، اما تمايلات زنانه دارد، ممکن است در جامعه مفسده ايجاد کند و ما بايد به تمايلات ذاتي‌ او بيشتر توجه کنيم. آن را متخصصان بررسي مي‌کنند و وقتي ديدند که تمايلات زنانگي‌اش غالب است، اين اجازه را مي‌دهند که تغيير جنسيت داده شود». او درباره اينکه تمايلات زنانه يا مردانه‌اي که در کاربرد برعکسش وجود دارد، بيشتر حالت رواني يا ژنتيکي است، گفت:« ژنتيکي است و با انجام آزمايش معلوم مي‌شود» اما همه اين صحبت ها در صورتي است که سازمان پزشکي قانوني با دوجنسيتي ها همکاري کند و مجوزها لازم را براي حمايت از آن‌ها بدهد.

اين در حالي است که در آذر سال 94 رييس کل دادگاه‌هاي عمومي و انقلاب تهران با اشاره به تشکيل يک مجتمع ويژه قضايي براي رفاه حال افراد دوجنسيتي در گفت و گو با ميزان گفته بود:« اين اشخاص مي‌توانند با مراجعه به اين مجتمع قضايي، روند تغيير جنسيت خود را پيگيري کنند. ما با ايجاد مجتمع قضايي امور حسبي، يک‌سري پرونده‌هاي خاص از جمله پرونده‌هاي افراد دوجنسيتي که دادخواست تغيير جنسيت مي‌دهند، به دليل رفاهشان همگي در اين مجتمع رسيدگي مي‌شود». عباس پورياني گفته بود: «در واقع رسيدگي به اين نوع دادخواست‌ها در مجتمع‌هاي مختلف و پراکنده بود که ما يک مجتمع ايجاد کرديم تا پراکنده نباشد و همه يک جا بروند و در اين مجتمع به صورت تخصصي به آن رسيدگي شود».
نمي‌توانند دوجنسيتي ها را منزوي کنند
سامان ارسطو حالا چندين سال است که عمل تغيير جنسيتش را انجام داده و ازدواج کرده است. شريک زندگي اش، او را درک مي کند و حالا بعد از سال هاي زندگي آرام‌تري را مي‌گذراند اما هنوز خاطرات تلخش را به ياد دارد. روزهايي که او را بيمار رواني تشخيص دادند و به بيمارستان روزبه بردند و در اندک زمان کوتاهي چهار بار به او شوک الکتريکي وارد كردند.
او بعد از شوک الکتريکي تا ماه‌ها دچار فراموشي شد.او درباره آن روزها مي گويد:« مثلا مي دانستم اين ليوان آب است اما نمي‌توانستم آن را بگويم» يا وقت هايي که پزشک ها يا روان‌پزشک هاي ناآشنا به هويت جنسيتي، او را مجبور به طي دوره هاي سخت دارودرماني مي کردند که البته او خودش از اين کار جلوگيري مي کرد. او در صحبت هايش در گفت وگو با ايسنا گفته که مي‌خواستند من را منزوي کنند و نتوانستند.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۴۰۹۹۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جمعیت جوان اصلی‌ترین مولفه قدرت و ثروت واقعی هر کشور

 

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، دکتر پژمان بختیاری نیا به خبرنگار ما گفت: تغییرات جمعیت یک پدیده اجتماعی مهم است که تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله باروری، مرگ و میر، مهاجرت، و تغییرات اجتماعی و اقتصادی قرار می‌گیرد. این تغییرات می‌توانند به شکل افزایش یا کاهش جمعیت، تغییر در ساختار سنی جمعیت و تأثیر بر اقتصاد و جامعه منجر شوند.


وی افزود: کشور ما در موضوع جمعیت در موقعیت حساسی است و با بسته شدن پنجره جمعیتی وارد بحران خواهیم شد، اکنون دو سوم جامعه در رده سنی ۱۵ تا ۶۴ سال هستند و در واقع ۷۰ درصد جامعه در این رده سنی قرار دارند و به همین منظور ما باید به ساختار سنی توجه کنیم، زیرا در مرحله پنجره جمعیتی همه مشکلات متخصصان و پژوهشگران بحث توانمندسازی جوانان است و از این روش جهش توسعه‌ای را خواهیم داد.


دکتر بختیاری نیا ادامه داد: در تدوین قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به ۲۱ مانع فرزندآوری مورد توجه قرار دارد که عبارتند از؛   تاخیر در ازدواج جوانان، کاهش سن ازدواج، الگوی مسکن، مشکلات اقتصادی و هزینه فرزندپروری، اشتغال و نگرانی آتیه زنان، اشتغال پدران خانواده، هزینه دوران باداری و شیردهی، هزینه‌های ناباروری، عقیم‌سازی و استفاده بی‌رویه از اقلام پیشگیری، ترس از فرزند معلول، قبح‌زدایی از سقط جنین، نگهداری از تربیت و آینده فرزندان و ضعف خدمات اجتماعی مادر و کودک از جمله این موانع است.


رئیس مرکز بهداشت خوزستان اضافه کرد: همان طور که سیاست‌های تحدید جمعیت در دهه ۶۰ برپایه تغییر نگرش‌ها، هنجار‌ها و ارزش‌ها بود، امروز نیز برای مهندسی معکوس این مساله هیچ راهی جز از مسیر ایجاد تغییر در نگرش‌ها و ارزش‌ها وجود ندارد. سیاست‌گذاری جمعیتی نوعی سیاست‌گذاری اجتماعی است و باید در این چارچوب حرکت کند و از الزامات آن، توجه به بستر‌های فرهنگی است. تمرکز بر روی تغییرات فرهنگی، مدیریت انتقال زمان و استفاده از توانمندی‌ها و ظرفیت‌های کمک‌کننده در فرزندآوری از دیگر موارد در این زمینه هستند.


معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز می‌گوید: در واقع در کنار حل مشکلات اقتصادی کشور، باید برای تغییر انگاره‌های غلط نقش بسته در اذهان جامعه درباره جمعیت و فرزندآوری، کار فرهنگی را در اولویت قرار دهد تا زنان و مادران بتوانند در کنار فعالیت‌های اجتماعی، نقش مادری خود را با کمترین دغدغه دنبال کنند.


وی گفت: در بخش فرهنگی فردگرایی گفتمان غالب است. آزادی‌های فردی، تغییر ارزش‌ها و هنجار‌های فردی و به طور کلی سبک زندگی از مولفه‌هایی هستند که سبب افزایش سن ازدواج شده‌اند، در حقیقت شاهد تغییر سبک زندگی هستیم که این موارد به طور قطع در افزایش سن ازدواج اثرگذار هستند و در نتیجه سن باروری نیز افزایش می‌یابد. توجه به عقاید، اخلاق، خرده فرهنگ‌ها و زیست بوم از اصول پرداختن به کار‌های فرهنگی است.

دکتر بختیاری نیا افزود: حمایت از ازدواج جوانان و فرزندآوری آنها، ارزشمند کردن فرزندآوری توسط عوامل فرهنگ‌ساز، رسانه‌ها و رفع موانع و مشکلات خانواده‌ها در این مسیر که عمدتاً در قانون جوانی جمعیت مورد توجه هستند می‌توانند ما را از این بحران عبور دهند، اما لازم است بدانیم مهمترین موضوع فرهنگ‌سازی و الگوسازی است که آحاد مردم و گروه‌های اجتماعی باید به آن توجه کنند.


وی تاکید کرد: مساله جوانی جمعیت از برنامه‌های محوری وزارت بهداشت است و فرزندان سرمایه‌های ارزشمند جامعه و خانواده هستند.

دیگر خبرها

  • کوبا مشتری کشتی‌های ایرانی شد
  • نام خلیج فارس همیشه ماندگار است
  • مقابله با تغییر کاربری غیرمجاز به وسعت ۱۱۰ هکتار در کرج
  • رابطه این فیلم ایرانی با ماجرای قتل بابک خرمدین
  • روایتی از تشابه ماجرای بابک خرمدین با فیلمی که نامش تغییر کرد
  • حادثه‌ای که زندگی ژوزه را تغییر داد؛ مورایس چگونه مسلمان شد
  • آثار جنسیت زنانه بر رشد عرفانی و معنوی
  • ۵۷ سال؛ میانگین سنی حجاج ایرانی در سال ۱۴۰۳
  • حاجیان ایرانی با میانگین سنی ۵۷ سال عازم حج تمتع می‌شوند
  • جمعیت جوان اصلی‌ترین مولفه قدرت و ثروت واقعی هر کشور